December 13, 2022

Tankar: Positiv växtvärk

Historien om Kelda skulle kunna vara ett skolboksexempel på en klassisk varumärkesresa. Men det är mer än så.

Vi tog fram namnet i samarbete med Arla Foods redan 1986 i syfte att namnge en ny produkt, hållbar grädde. Briefen innehöll bland annat de inte alltför ovanliga önskemålen om att namnet skulle utstråla ’fräschhet’ ,’smakfullhet’ och ’kvalitet’ men där fanns också ett önskemål om att namnet skulle kännas lite ’kyligt’. Det tog vi till oss förstås och alla våra nordiska och fornnordiska lexikon åkte fram. Det här var på den tiden vi inte hade tillgång till de digitala hjälpmedel som vi har idag.

Den ursprungliga namnlistan var lång, mycket lång men efter ett flertal konsumenttester var det två namnförslag kvar – Kelda och Bella. Djupare undersökningar visade att Kelda vardet bästa valet.

”Kelda” är fornnordiska, vikingarnas språk, och betyder ”källa”, vilket också är betydelsen i modern isländska idag.

Varumärkets framgång har naturligtvis många orsaker, men en av dem är helt säkert det mycket distinkta och starka namnet som gjort det möjligt att ’växa’. Inte bara som paraplynamn åt andra produkter inom samma kategori, dvs. grädde (även om det finns flera sorters gräddprodukter idag) utan åt ytterligare två livsmedelskategorier; soppor och såser. I den första kategorin kan vi finna ’Thaisoppa’, ’Toscansk tomatsoppa’ och ’Gulaschsoppa’, vilket i de allra flesta fall inte ger associationer till något ’kyligt’ utan tvärtom, till varma breddgrader. Likaså i Keldas pastasås-linje finns ’Béchamelsås’ och ’Fyraostar’ som inte heller drar tankarna till det ’Kalla Norden’.

Likt den besvärliga växtvärken en ungperson kan känna vet densamma att det är av godo, man utvecklas, precis som ett varumärke med ett distinkt namn kan göra och komma oändligt mycket längre från kärnans idé.  

Besök deras hemsida för goda recept och inspiration.

Continue reading

Abion - Empowering Brands
December 5, 2023
  
Norion Bank
September 28, 2023